Commonwealth Architects

Hillaire Lane Kitchen

Richmond, VA
Services: Interior Design
Awards: International Interior Design Association (IIDA), Interior Design Excellence Award (IDEA), First Place in Singular Space, 2017

The open plan of this home posed a challenge in renovating the 1990’s kitchen. To visually divide the kitchen from the adjacent dining room, bookcases were constructed where the original angled corner cabinets were located. Limited by the existing footprint, our team was able to shift the existing layout for function and interest. As a result, a wine bar/center was added where the previous pantry was located. The pantry function was moved to either side of the refrigerator with two pullout units.

Originally, the client wanted to use Soapstone for all of the countertop surfaces. Our team thought a better solution would be to use a different stone on the island to create more variety. To break up the 13′ long island, a contrasting material was suggested for the end piece so that only one slab of Leathered Sea Pearl Quartzite would be required. The end piece is wood, painted with Fine Paints of Europe, which allows the grain to be visible. The other countertops are Leathered Soapstone. The natural white oak cabinets are lightly whitewashed, with bronze drawer pulls.

The floors were sanded and stained a medium walnut finish to add a rich grounding field.

Return to top of page Return to top of page